smacznego

Wpis

środa, 29 czerwca 2011

Pierogi truskawkowe

Ciasto:

40 dag mąki

3 dag masła

1 jajo

sól

szczypta drożdży

 

Nadzienie:

50 dag truskawek

4 dag masła do polania

6 dag cukru pudru

Ľ litra śmietany

 

 

 

Truskawki obrać z szypułek, opłukać, osączyć. Z mąki, wody, jaja, drożdży  soli i 3dag masła zagnieść ciasto/drożdże dodają pulchności/.  Wyrobnic starannie, przykryć miseczką, aby nie obsychało. Każdą część ciasta wałkować niezbyt grubo, wykrawać placuszki. Ośrodka wkładać średniej wielkości truskawki. Zlepiać dokładnie brzegi ciasta. Wrzucać na osoloną wodę, zamieszać łyżką, przykryć. Gdy wypłyną odkryć, zagotować. Wybierać łyżką cedzakową, przelać gorąca wodą, osączyć. Wyłożyć na ogrzany półmisek. Polać masłem. Podawać z ubitą z cukrem śmietaną.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
anna1221
Czas publikacji:
środa, 29 czerwca 2011 12:16

Polecane wpisy

  • GOFRY

    2 szklanki maki 2 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka, żółtka oddzielone od białek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli cukier w

  • Drożdżowe jagodzianki

    - 3 szklanki mąki - 1-2 jajka - ľ szklanki cukru - 2/5 kostki Kasi - szklanka mleka - 3 dag drożdży - tłuszcze do blachy - ok. szklanki jagód + cukier do smaku

  • ROŻKI OWOCOWO-ŚMIETANKOWE

    - 10 dag maki - 2 łyżeczki cukru - 3 jajka - 1 łyżka masła - 1 łyżka tłyszczu do wysmarowania blachy - 2 szklanki śmietany kremówki - ľ szklanki cukru pudru - 3

  • Ciasto z tartymi jabłkami - kostka jabłkowa

    Dzisiejszy przepis to pełna smaku kostka jabłkowa, czyli dużo delikatnych, soczystych jabłek na półkruchym spodzie. Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.

  • Domowa konfitura / dżem mango

    Jeśli jesteście, jak ja, miłośnikami mango, ten dżem przypadnie Wam do gustu. Słodki i słoneczny, jak wakacje w tropikach :) 1 duże, dobrze dojrzałe mango 1 ban