smacznego

Wpisy

  • środa, 29 czerwca 2011
    • BISZKOPT JASNY

      - 6 jaj

      - 1 szklanka cukru krysztalu

      - 1 szklanka maki

      - 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia

       

      Wykonanie:

       

      1. Bialka ubic na sztywna piane, dodac cukier i zoltka.
      2. 2. Dodac make zmieszana z proszkiem i lekko wymieszac.
      3. Wylac na forme do pieczenia.
      4. Piec w tem. 160 – 180 stopni ok. 30 – 40 minut

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      anna1221
      Czas publikacji:
      środa, 29 czerwca 2011 12:20
    • Pierogi truskawkowe

      Ciasto:

      40 dag mąki

      3 dag masła

      1 jajo

      sól

      szczypta drożdży

       

      Nadzienie:

      50 dag truskawek

      4 dag masła do polania

      6 dag cukru pudru

      Ľ litra śmietany

       

       

       

      Truskawki obrać z szypułek, opłukać, osączyć. Z mąki, wody, jaja, drożdży  soli i 3dag masła zagnieść ciasto/drożdże dodają pulchności/.  Wyrobnic starannie, przykryć miseczką, aby nie obsychało. Każdą część ciasta wałkować niezbyt grubo, wykrawać placuszki. Ośrodka wkładać średniej wielkości truskawki. Zlepiać dokładnie brzegi ciasta. Wrzucać na osoloną wodę, zamieszać łyżką, przykryć. Gdy wypłyną odkryć, zagotować. Wybierać łyżką cedzakową, przelać gorąca wodą, osączyć. Wyłożyć na ogrzany półmisek. Polać masłem. Podawać z ubitą z cukrem śmietaną.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      anna1221
      Czas publikacji:
      środa, 29 czerwca 2011 12:16
    • GALARETKA Z WINOGRON

      700ml soku z zielonych winogron

      2 łyżki cukru

      Kawałek skórki cytrynowej

      4 łyżeczki soku z cytryny

      2 łyżki żelatyny

      200 g czarnych winogron

      200 g zielonych winogron

      1 białko z małego jajka

      4 łyżki stołowe cukru pudru

      125 l gęstej śmietany

      2 łyżki posiekanych orzechów

       

      Do rondelka wlej połowę soku winogronowego i dodaj 1 łyżkę cukru, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Doprowadzić sok do wrzenia.

      Do gotującego soku dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj resztę soku z winogron, zamieszaj i przelej do salaterki. Wstaw do lodówki. W międzyczasie przygotuj 4 jednakowe gałązki winogron po 3 owoce każda. Ogonek gałązki przytnij tak aby powstał niewielki „haczyk”. Obierz i usuń pestki z pozostałych winogron i zmieszaj z galaretka. Wyjmij skórkę cytrynową i wlej do płynnej mieszaniny do foremki. Ponownie wstaw foremkę do lodówki.

      Ułóż warstwę winogron, nalej więcej płynnej galaretki i odstaw do zastygnięcia. Ubij pianę na półsztywno. Do oddzielnej miseczki wsyp cukier puder. Każdą z przygotowanych gałązek winogron zanurz w ubitej pianie, a następnie w cukrze pudrze.

      Zastygniętą galaretkę wyjmij z  foremki i ułóż na dużym półmisku. Ubij na sztywno pianę pozostałą z obtaczania winogron, następnie ubij śmietanę i zamieszaj ją z ubitą pianą i z pozostałym cukrem pudrem. Otrzymaną mieszaninę wyłóż na wierzch galaretki. Przybierz obtoczonymi w cukrze winogronami.

      galaretka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      anna1221
      Czas publikacji:
      środa, 29 czerwca 2011 12:12
  • piątek, 03 czerwca 2011
    • GOFRY

      2 szklanki maki

      2 szklanka mleka

      1/3 szklanki oleju

      2 jajka, żółtka oddzielone od białek

      2 łyżki cukru pudru

      1 łyżka proszku do pieczenia

      szczypta soli

      cukier waniliowy

      masło do smarowania gofrownicy

      owoce np. truskawki

      śmietana - duże opakowanie

       

      Rozgrzać gofrownicę posmarowaną masłem .Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto  wlac do gofrownicy, po kilku minutach ostudzić.

      Śmietankę kremówkę dokładnie ubić. Udekorować śmietaną . .Na wierzchu poukładać ulubione owoce z puszki lub świeże. Na wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą.

      Przepis prosty, a  efekt wspaniały.

      GOFRY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      anna1221
      Czas publikacji:
      piątek, 03 czerwca 2011 20:12
  • środa, 25 maja 2011
    • Drożdżowe jagodzianki

      - 3 szklanki mąki

      - 1-2 jajka

      - ľ szklanki cukru

      - 2/5 kostki Kasi

      - szklanka mleka

      - 3 dag drożdży

      - tłuszcze do blachy

      -  ok. szklanki jagód + cukier do smaku

      - żółtko

       

       

      Drożdże rozetrzeć z łyżeczką mąki, cukru i połowę ciepłego mleka. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wymieszać z mąką i jajkami zmiksowanymi z ˝ szklanki cukru. Wyrobić ciasto, dodając  mleko i pod koniec rozpuszczoną ciepłą margarynę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

       Z wyrośniętego ciasta formować małe  placuszki. Placuszki wypełnić jagodami wymieszanymi z cukrem. Uformować bułeczki. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i odstawić by wyrosły. Wierzch posmarować jajkiem rozmieszanym z łyżeczką  wody. Piec ok. 25 minut w tem. 190 stopni.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      anna1221
      Czas publikacji:
      środa, 25 maja 2011 14:33
    • ROŻKI OWOCOWO-ŚMIETANKOWE

      - 10 dag maki

      - 2 łyżeczki cukru

      - 3 jajka

      - 1 łyżka masła

      - 1 łyżka tłyszczu do wysmarowania blachy

      - 2 szklanki śmietany kremówki

      - ľ szklanki cukru pudru

      - 3 łyżki malin

      - 3 łyżki jagód lub borówek amerykańskich

       

      Jajka wbić do miski, utrzeć z ˝ szklanki cukru pudru. Mąkę wsypywać stopniowo, ciągle ubijać, aż do  otrzymania puszystej masy.

      Cukier wsypać do rondelka, dodać łyżkę masła , zalać 3 łyżkami wody, podgrzewać ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Masę jajeczną połączyć z  syropem, intensywnie ubijając.

      Blachę posmarować tłuszczem, w dużej odległości od siebie wylewać po łyżce ciasta, formując z  niego krążki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 10 minut, Az ciasto mocno się zarumieni. Gorące placuszki od razu zdejmować z blachy i skręcać w rożki. Wystudzić.

      Owoce opłukać, osuszyć.  Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Lekko wymieszać z połowa owoców. Rożki wypełnić bita śmietaną  i udekorować pozostałymi owocami. Podawać zaraz po przygotowaniu.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      anna1221
      Czas publikacji:
      środa, 25 maja 2011 14:27
  • wtorek, 24 maja 2011
    • Murzynek

      Moje wypiekiMoje wypieki1/2 kg mąki
      35 dkg cukru
      25 dkg
      masła
      4 jaja
      1 szklanka mleka
      3 łyżki kakao
      1 proszek do pieczenia
      1 paczka cukru waniliowego
      cukier puder do posypania

       

      Masło utrzeć do białości, dodać 25 dag cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem, mleko i na koniec pianę z białek.
      Rozdzielić ciasto na połowę, przy czym jedną część zmieszać z kakao i resztą cukru.
      Nakładać ciasto do natłuszczonej formy, najpierw warstwę bez kakao, a na wierzch warstwę z kakao.
      Posypać cukrem pudrem.

      Czas
      pieczenia: od 1 do 1 1/2 godz.

      

      Moje wypieki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      anna1221
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 maja 2011 19:27
  • poniedziałek, 16 maja 2011